Qualifying Exam Study Guide: Operating Systems


Operating Systems - Study Guide Available Formats: HTML | PDF


1. Note to Students

This study guide contains a few sample questions that provide an indication of the skills that we expect you to demonstrate in the topic area of operating systems. See the end of the document for a list of these skills, topics covered by this qualifying examination and suggested readings. In general, you should expect questions that address the listed skills in any of the listed topic areas. These topics are those covered by typical junior/senior/first-year-graduate courses on operating systems. A specific topic may or may not be covered by the undergraduate/graduate courses you took or by our COMP3500 or COMP7500. Nevertheless, you are still responsible for knowing this topic. To become familiar with these topics, you are encouraged to read relevant chapters from the suggested book or any other books on operating systems.

2. Sample Questions

Question 1: True or False? System calls provide an interface to services made available by an operating system. (Answer: True)

Question 2: True or False? The frame table contains base address of each page in physical memory. (Answer: False)

Question 3: Which one of the following is not a basic component in Microkernel?

A. Process manager     B. Memory manager     C. IPC: inter-process  communications     D. File manager

(Answer: D)

Question 4: The context-switch time is OS overhead. The context-switch overhead depends on the following factors except.

A. The complexity of the OS and PCB      B. Open source operating systems   

C.  Multiple sets of registers per CPU       D. Multiple contexts loaded at once

(Answer: B)

Questiqon 5: what is NOT a problem with interrupt disabling?

A. The efficiency of execution could be noticeably degraded.

B. This approach will not work in a multiprocessor architecture.

C. This approach can’t enforce mutual exclusion.

D. This approach can’t be applied to real-time systems.

(Answer: C)

Question 6:  Consider the following two processes i and j in the Peterson’s solution.

           do {

                    flag[i] = true;

                    turn = j;

                    while (flag[j] && turn = = j);

                          critical section

                    flag[i] = false;

                          remainder section

              } while (true); 

What does Flag[j] = false mean?

A.        Process i is not in the critical section.

B.        Process j is not in the critical section.

C.        It is Process i’s turn now.

D.        It is Process j’s turn now.

(Answer: B)

Question 7:  See the study guide in the PDF format.

Question 8: See the study guide in the PDF format.

Question 9: The system objectives of processor scheduling include the following ones except:

A. Reduce response time

B. Improve throughput

C. Minimize context switch overhead

D. Optimize processor efficiency

(Answer: C) You can’t reduce context switch overhead by changing the order of ready processes.

Question 10: Which one of the statements is the benefit of the first-fit strategy in a memory manager?

A. Fast

B. Good storage utilization

C. Minimize internal fragment

D. Comprehensive implementation

(Answer: A)

 

3. Suggeseted Books

Required Text: Operating System Concepts 9th Edition, Authors: Abraham Silberschatz, Peter B. Galvin, and Greg Gagne. ISBN-13: 978-1118063330, ISBN-10: 1118063333.

Optional Text:

  • Operating Systems, Publisher: Pearson, 8th Edition, Author: Stallings, Publication Date: Jan. 1, 2014. ISBN 9780133805918
  • Operating Systems (3rd Edition) 3rd Edition Author: Gary Nutt. ISBN-13: 978-0201773446, ISBN-10: 0201773449


4. Skills

  • Understand the essential concepts and mechanisms of operating systems;
  • Implement a synchronization mechanism;
  • Build system calls;
  • Construct a virtual memory management module;
  • Implement a simple file system;
  • Evaluate operating system performance;
  • Know the state-of-the-art technologies in operating systems research and development; and
  • Demonstrate ability to program at low levels.

5. Topics

  • Processes
  • Scheduling
  • Concurrency problems
  • Synchronization
  • Mutual exclusion
  • Deadlocks
  • Memory management
  • Virtual memory
  • Input/Output
  • File systems   




Last Updated: 5/30/17 9:53 PM